lunes, 21 de enero de 2019

EL VASSALLATGE, BASE DEL FEUDALISME

1.-PACTE DE FIDELITAT

Els pactes de vassallatge als comtats catalans
El vassallatge era un pacte de fidelitat en el qual el vassall (el que està agenollat davant del rei) li prometia fidelitat, consell en el govern i també ajuda militar.
El rei entregava un feu al vassall perquè el governés i l'explotés econòmicament.
Al seu torn, el senyor feudal podia cedir una part del seu feu a altres nobles menys poderosos, els cavallers, perquè governessin i hi mantinguessin un petit exèrcit.



2.-ESTAMENT DE LA PIRÀMIDE FEUDAL

PAGESOS:
La piràmide erstava dividida en dos seccions, els privilegiats i els no privilegiats. Els pagesos era un dels gurps que estava a la secció de no privilegiats. Estar en aquesta secció volia dir que: pagaven impostos, no tenien drets i amb el seu treball mantenien els altres estaments. 
Vivien del que ells mateixos plantaven, a canvi de lliurar-ne una part al propietari de les terres i de fer una sèrie de serveis: hores de treball a les terres del senyor, manteniment dels camins...
Els pagesos havien de pagar impostos, part de la collita i del bestiar...Feien servir el molí, el forn i la premsa del senyor pagant un impost establert.
El 90% de la població eren pagesos, les eines i tècniques agrícoles eren molt rudimentàries, hi havia baixa productivitat de la terra, l'economia era d'autoconsum: hi havia poc comerç, cada familia elaborava allò que necessitava.
Imatge relacionada


 3.- MAPA D'EUROPA, ANY 1000
Resultat d'imatges de mapa de Europa de l'any 1000 

Regnes islàmics, Califat de Còrdova, Regne de Lleó, Regne de Navarra, Comtats catalans, Regne de França, Regne de Borgonya, Imperi germanic, Regne de Dinamarca, Bohemia, Regne de Polònia, Moravia, Regne d’Hongria, Imperi Bizantí, Principats romanesos, Principat de Kiev, Estats Pontifics, Benivint.


















COMENTARI DELS PRIMERS FREDS

COMENTARI DELS PRIMERS FREDS Maria Olives Gómez 03/05/2019 Institut Almatà Rosa Plana ÍNDEX Introducció………………………………...